Preliminärskatt – Allt du behöver veta som företagare

Många företagare ställs inför begreppet preliminärskatt när de driver sin verksamhet. Det är viktigt att förstå hur denna skatt fungerar och vilka skyldigheter det innebär för dig som företagare.

Preliminärskatten är den förväntade skattesumman som ska betalas och baseras på den förväntade intjänade summan under det kommande året. Varje månad debiterar Skatteverket en tolftedel av den beräknade preliminärskatten. Om du är anställd och har A-skatt är det din arbetsgivare som drar av skatten från din lön. Har du både anställning och driver egen firma ska du använda dig av FA-skatt, där du betalar preliminärskatt av din näringsverksamhet.

Preliminärskatten ska vara betald den tolfte varje månad, och om det datumet infaller på en helg betalas den påföljande måndag. Året efter beskattningsåret ska du lämna in en inkomstdeklaration där den preliminära skatten matchas med den verkliga skatten. Där kan du få reda på om du ska få skatteåterbäring eller betala restskatt.

Om du inte förväntas tjäna pengar nästa år kan du skriva noll kronor i den preliminära inkomstdeklarationen. Men om du ändå tjänar pengar trots detta felaktiga uppskattning, måste du betala restskatt. Det är därför viktigt att vara noggrann med att uppskatta din framtida inkomst korrekt för att undvika oväntade kostnader.

Att förstå och hantera preliminärskatten är en viktig del av att driva en verksamhet som företagare. Genom att följa reglerna och skyldigheterna kring preliminärskatt kan du undvika onödiga böter och säkerställa en korrekt hantering av din skatt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen