Handelsformen kommanditbolag (KB) är en vanlig form av företagande i Sverige där delägarna har olika ansvarsformer. Denna handelsform kännetecknas av att en eller flera delägare endast ansvarar för det kapital de har investerat i bolaget, medan en annan delägare har obegränsat ansvar för företagets skulder. En kommanditdelägare har begränsat ansvar och har vanligtvis ingen rätt att delta i beslut angående bolagets verksamhet, medan en komplementär har personligt ansvar för bolagets avtal och skulder.
För att starta ett kommanditbolag krävs minst två delägare, varav en måste vara en komplementär med obegränsat ansvar. Vid registrering hos Bolagsverket får bolaget sitt eget organisationsnummer. Det finns ingen specifik krav på startkapital för ett kommanditbolag, men det är viktigt att följa reglerna enligt handelsbolagslagen. Delägare som vill gå in som nya komplementärer i ett kommanditbolag ansvarar även för eventuella tidigare skulder bolaget har.
När det kommer till redovisning och bokföring är ett kommanditbolag skyldigt att följa bokföringslagen och avsluta året med antingen ett årsbokslut eller en årsredovisning. Krav på revisor och formen av årsredovisningen beror på bolagets storlek och delägarnas status. Skatteregler för ett kommanditbolag innebär att bolaget självt inte betalar skatt på vinsten, utan att detta sker på individnivå för varje delägare.
Det är viktigt att kommanditbolaget namnges korrekt, med tillägget ”kommanditbolag” eller förkortningen KB i företagsnamnet. För att registrera ett kommanditbolag får ingen av delägarna vara försatta i konkurs, ha näringsförbud eller ha legala begränsningar enligt föräldrabalken. Genom att följa reglerna för kommanditbolag och hålla ordning på redovisning och skatter kan denna handelsform vara en effektiv och ansvarsfull lösning för företagande i Sverige.