De flesta företagare behöver förstå vikten av en balansräkning för att få en klar bild av deras företags finansiella ställning vid en specifik tidpunkt. I årsredovisningen presenteras balansräkningen tillsammans med resultaträkningen, förvaltningsberättelsen och revisionsberättelsen. Balansräkningen reflekterar företagets tillgångar, eget kapital och skulder vid slutet av räkenskapsåret.
En balansräkning är uppdelad i två huvuddelar – tillgångar och eget kapital samt skulder. Dessa två delar bör vara jämviktiga och balanserade på balansdagen, den dag då alla konton i bokföringen sammanställs. Tillgångarna inkluderar både anläggningstillgångar och omsättningstillgångar, medan eget kapital och skulder återfinns på bsalansräkningens kreditsida.
Eget kapital representerar ägarnas investeringar i företaget och i händelse av vinst eller förlust påverkas detta kapital. På balansräkningens debetsida syns företagets tillgångar, som kan vara både långsiktiga och kortsiktiga. Sammantaget ger balansräkningen en överblick av företagets ekonomiska hälsa och dess förmåga att täcka sina skulder och fortsätta sin verksamhet.
Vid budgetering används balansräkningen för att planera företagets ekonomi på längre sikt. Resultatet från resultaträkningen påverkar eget kapital och integreras i balansräkningen. Budgeterad balansräkning ger företagare en prognos över deras framtida tillgångar, skulder och eget kapital.
Att förstå och kunna tolka en balansräkning är avgörande för företagare, då den ger insikt i företagets ekonomiska situation och bidrar till beslutsfattandet. Genom att regelbundet analysera balansräkningen kan företagare få en tydlig bild av deras ekonomiska utveckling och planera för framtida tillväxt.