Aktiebolagslagen, förkortat ABL, är en av de viktigaste lagarna för alla aktiebolag i Sverige. Den reglerar hur bolag får startas, struktureras, drivas och avvecklas för att ge bästa möjliga förutsättningar att generera vinst till ägare. Den reglerar även ägarnas ansvar, hantering av tillgångar och aktier, samt samspelet mellan majoritets- och minoritetsägare.
En viktig princip i aktiebolagslagen är ledningens upplysningsplikt gentemot andra ägare. Den reglerar också bland annat bolagsstyrelsen och dess ansvar, innehållet i bolagsordningen, kallelse och genomförande av bolagsstämma, regler för lån och låneförbud, delning, fusion och överlåtelse av bolag, krav på revisor och revision, byte från privat till publikt bolag, aktiebok, handel med aktier och vinstutdelning, avstämningsbolag, moderbolag, dotterbolag och koncern, emissioner, inlösen av minoritetsaktier, särskild vinstutdelningsbegränsning, konkurs och likvidation, skadestånd och böter, samt överklagande.
En viktig del i aktiebolagslagen är minoritetsskyddet, som ser till att minoritetsägare skyddas och balansen mellan majoritets- och minoritetsägare upprätthålls genom allmänna fair play-regler.
Aktiebolagslagen innehåller också regler kring låneförbudet för att reglera och begränsa värdeöverföring mellan bolag. Ett aktiebolag får till exempel inte låna ut pengar till ett annat aktiebolag om ägare till det första bolaget också har intressen i det andra bolaget, såsom ägande av mer än 50 procent, en vd-post eller familjeband. Undantag gäller för koncernlån eller om det första företaget lånar ut i rent vinstsyfte.
Aktiebolagslagen är en omfattande lagstiftning som alla företagare bör vara väl bekanta med för att säkerställa att deras verksamhet följer lagens krav och regler. Att känna till och förstå aktiebolagslagen är avgörande för att driva ett framgångsrikt aktiebolag i Sverige.