Vinstmarginalbeskattning, eller VMB, är en speciell metod för att beräkna moms för företag verksamma inom handel med begagnade varor eller förmedling av resetjänster. Det är ett sätt att beräkna försäljning och moms genom att ta hänsyn till vinstmarginalen istället för att betala moms på hela försäljningsbeloppet.
För att använda VMB måste företaget sälja konstverk, begagnade varor, antikviteter, samlarföremål eller förmedla resetjänster. Det är viktigt att varan är begagnad när den köps in och kan användas i sitt befintliga skick eller efter eventuell reparation. Det finns dock vissa undantag, såsom vissa guldföremål, fastigheter och oinfattade ädelstenar som inte omfattas av VMB.
Normalt sett beräknas vinstmarginalen genom att subtrahera inköpspriset från försäljningspriset. Beskattningsunderlaget, som momsen ska beräknas på, är 80% av vinstmarginalen när momssatsen är 25%. Det innebär att du behöver räkna ut vinstmarginalen för varje vara individuellt och inkludera alla inköpskostnader för att fastställa beskattningsunderlaget.
I de fall där priset på en vara är okänt kan en förenklad beräkningsmetod användas, särskilt om varor har köpts i klump, som en samling av porslin eller frimärken. Det är dock inte tillåtet att använda VMB för varor såsom motorfordon.
Det är viktigt för företagare inom handel med begagnade varor att förstå och korrekt tillämpa vinstmarginalbeskattning för att undvika eventuella skattekonsekvenser. Genom att följa skattereglerna och räkna noga på vinstmarginalen kan man säkerställa korrekt redovisning av försäljning och moms.
Sammanfattningsvis är vinstmarginalbeskattning en central del av momsberäkningen för företag inom handel med begagnade varor och erbjuder en specifik metod för att hantera försäljning av begagnade varor och förmedling av resetjänster inom ramen för EU-lagstiftningen.