Många människor är inte helt medvetna om vad sociala avgifter är och vad som ingår i dem. Sociala avgifter är olika former av lagstadgade och avtalade avgifter som används för att finansiera systemen för social trygghet, såsom sjukpenning, arbetslöshetsersättning, pension och sjukvård. Dessa avgifter är avgörande för att säkerställa att människor har tillgång till nödvändig socialförsäkring.
De lagstadgade sociala avgifterna utgörs främst av arbetsgivaravgifter som arbetsgivare betalar för varje anställd. Dessa inkluderar ålderspensionsavgift, efterlevandepensionsavgift, sjukförsäkringsavgift, föräldraförsäkringsavgift, arbetsskadeavgift, arbetsmarknadsavgift och allmän löneavgift. Egenföretagare betalar sina sociala avgifter i form av egenavgifter. Skatteverket använder begreppet socialavgifter som ett samlingsnamn för dessa lagstadgade avgifter.
I vissa fall betalar man särskild löneskatt istället för arbetsgivaravgifter eller egenavgifter. Socialavgiftslagen reglerar de lagstadgade sociala avgifterna i Sverige.
Utöver de lagstadgade sociala avgifterna kan arbetsgivare även behöva betala avtalade sociala avgifter för anställda som är anslutna till ett kollektivavtal. Dessa avgifter kan inkludera avtalsförsäkringar och avtalspensioner. De avtalade sociala avgifterna kan variera beroende på vilket kollektivavtal de anställda omfattas av.
De avtalade sociala avgifterna används bland annat för att finansiera försäkringar vid skada eller sjukdom samt premier till avtals- eller tjänstepension. Under de senaste decennierna har de lagstadgade arbetsgivaravgifterna legat på ungefär samma nivå medan de avtalade sociala avgifterna har ökat.
I slutändan är sociala avgifter avgörande för att säkerställa att alla medborgare har tillgång till nödvändig socialförsäkring och trygghet. Genom att förstå vad som ingår i sociala avgifter kan man få en bättre bild av hur systemet fungerar och varför det är viktigt att bidra till det.