Årsredovisningslagen är en central lag som reglerar hur företag ska upprätta och offentliggöra sina årsredovisningar, koncernredovisningar och delårsrapporter. Denna lag, som baseras på direktiv från EU, gäller för olika företagsformer såsom aktiebolag, ekonomiska föreningar, handelsbolag med minst en juridisk delägare samt bokföringsskyldiga stiftelser.
En viktig del av Årsredovisningslagen är att årsredovisningar ska vara överskådligt uppställda, ge en rättvisande bild av företagets ställning och resultat samt följa god redovisningssed. Det innebär att årsredovisningarna ska presenteras systematiskt, lättillgängligt och med stora möjligheter till överblick.
Enligt lagen ska en årsredovisning innehålla en balansräkning, en resultaträkning, noter och en förvaltningsberättelse. Balansräkningen visar företagets tillgångar och skulder medan resultaträkningen visar intäkter och kostnader under räkenskapsåret. Förvaltningsberättelsen innehåller viktiga förhållanden som inte kan återges i balans- eller resultaträkningen.
Även koncernredovisning omfattas av lagen och ska upprättas av koncernens moderföretag. Om ett moderföretag är ett dotterföretag kan det behöva upprätta koncernredovisning om det inte ingår i en gemensam koncernredovisning med alla dotterbolag.
En viktig del av Årsredovisningslagen är även offentliggörandet av årsredovisningen. Den ska överlämnas till revisorer för granskning och publiceras till offentligheten i sin ursprungliga form. En delårsrapport ska även upprättas för vissa företag som kreditinstitut, värdepapperbolag och försäkringsbolag med längre räkenskapsår.
Om beslut som fattats enligt Årsredovisningslagen inte godtas kan de överklagas i en allmän förvaltningsdomstol. Det är viktigt för företagare att ha kunskap om denna lag och dess bestämmelser för att säkerställa att deras årsredovisningar och redovisning i övrigt följer lagens krav.